Vive y deja vivir

Vive y deja vivir
El Mundo mi hogar.

dissabte, 29 de març del 2014

Tranquil·litat política camuflada a Cubelles


Feia molt de temps que, per una cosa o una altra, no podia escoltar el ple de l’Ajuntament de Cubelles. I, vés per on, el dimarts dia 18 de març al cotxe, just en entrar al municipi, vaig poder escoltar la ràdio en condicions, ja que quan estàs a un quilòmetre de l’emissora poca cosa es pot sentir. A què és degut? Ho desconec.

En arribar a casa poso la ràdio, atès que la televisió estava ocupada, i segueixo el ple mentre treballava a l’ordinador. Els primers punts de l’ordre del dia eren de pur tràmit, com sempre, de molta retòrica i verborrea política. Cada portantveu feia gala de la seva manera de fer política, mirant d’escombrar cap a casa i intentant acontentar les seves respectives clienteles. Fins que van arribar els punts de les mocions.

La que em va cridar més l’atenció va ser la del punt 12.2, la qual presentava un enunciat molt més explícit que no pas les confoses intervencions dels regidors que varen intentar defensar-la. El text deia així: “Moció en relació amb la descatalogació de la carretera C-31 com a via de la xarxa bàsica de carreteres de Catalunya al seu pas per l’àmbit del Penedès que presenta el grup municipal ICV-EUiA”.

D’entrada, em va estranyar molt que una moció d’aquest pes i de les característiques del que es demanava només fos presentada per una part dels quatre grups (ICV-EUiA, PSC, CiU i l’Entesa) que integren el govern de Cubelles. En altres temps, i amb ICV a l’oposició, aquest fet era vist com una desunió entre els grups que formaven l’equip de govern, ara, en canvi, sembla que no té importància ja que no és una moció entesa com de partit, sinó que forma part d’una proposta vinculada amb la redacció del nou POUM.

He de dir, sense entrar en detalls, que aquesta proposta forma part del que jo sempre he defensat i que és una manera de forçar la gratuïtat de l’autopista Pau Casals, almenys per la sortida a Cubelles. Bé, és un principi. Però ja sabem quins resultats reals tenen les mocions, almenys a la nostra vila.

Com a exemple de la curiosa manera de funcionar d’aquest quadripartit, cal remarcar que, de cinc mocions presentades, tres anaven a càrrec d’ICV-EUiA, una d’ICV-EUiA i PSC conjuntament i l’última de CiU.

Són moltes les preguntes que ens podem fer sobre aquesta nova manera de fer política consistent en no presentar mocions com a govern, sinó de fer-ho com a grups. Una possible explicació pot ser que, d’aquesta manera, no es produeixen confrontacions en les comissions prèvies als plens, atès que no es fa servir la majoria de govern. Poder s’actua així perquè en realitat no importa gaire si es porta a terme o no, ja que no passa mai res amb els incompliments de la política.

Un altre motiu pot ser que, realment, no hi ha acord previ i cada grup va per lliure, i per últim, i com a opció més provable almenys en aquest tipus de mocions, és que els grups segueixen la doctrina de les direccions dels seus partits, exceptuant l’Entesa, que no té cap referent supramunicipal. Bé, ICV també trenca la disciplina del partit quan es tracta de l’interès personal dels seus líders. Qui no recorda el pacte amb el PP?

Per finalitzar, he de confessar-me sorprès en comprovar la persistència d’algunes diferències eternes que encara romanen entre entitats i federacions del nostre municipi. Aprofitant una moció de caire simbòlic a on es debatia la possibilitat de declarar persones non grates a Cubelles tota la família reial, es varen insultar en públic diferents responsables històrics del món associatiu. Quan s’adonaran aquests representants del teixit associatiu que junts són més forts i que, en canvi, per separat tenen totes les de perdre?.

Jordi Coch.
Cubelles. Març del 2014.