El nou POUM apostarà per recuperar la C-31, la supressió del peatge i la reconversió de la Tèrmica
La majoria de reflexions fetes a través dels tallers, enquestes i la web s’incorporen a l’Avanç de Pla
Un “centre viu amb comerç i zones de passeig”, “eliminar la C-31 com via de pas principal” i “incloure Cubelles dins del Parc Natural del Foix” són tres de les propostes amb més suport popular del procés participatiu sobre la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Cubelles. El Govern municipal va presentar el passat 7 d’octubre els resultats del mateix, en el que han pres part més de 350 ciutadans i ciutadanes a través de diversos canals.
Isabella Velázquez, responsable de l’empresa GEA-21, que s’ha encarregat del procés participatiu, va anar desgranant les propostes que es van recollir en el taller del passat més de juny i que van tenir més suport popular. Entre aquestes, queda clar que el veïnatge dona molta importància a les polítiques dirigides a viure, treballar i gaudir de l’oci al municipi. D’aquí que els suggeriments més votats tinguin a veure amb la creació “d’un corredor natural per als vianants i ciclistes del mar a la muntanya” i la construcció “d’equipaments esportius, culturals, locals socials...”. Velázquez també va destacar l’aposta que fa la població per la “reconversió de la central tèrmica” i per crear “serveis a les persones”, a través de propostes com “crear una xarxa de centres cívics”, o millorant la “mobilitat, fent-la més sostenible i eliminant les barreres arquitectòniques”. Des del punt de vista econòmic, el debat ha donat com a resultat la voluntat de fomentar una “economia diversa i forta” mitjançant la promoció de “l’activitat comercial al centre” i d’un “viver d’empreses i cooperatives lligades al món universitari”. Finalment, els gairebé 70 participants del taller atorguen un alt nivell d’importància al respecte per l’entorn natural i cultural.
Les aportacions de la ciutadania també han arribat a través de les enquestes de l’OPIC (241) i de la web municipal (48). Pel que fa a aquests canals, els fets més destacables són “l’alta participació femenina” (128 a l’enquesta i 27 a la web), gent gran (30) i infants(13). Per contra, un dels aspectes en què cal millorar és en el foment de la participació juvenil, ja que únicament 15 persones dintre d’aquesta franja d’edat han pres part del procés. En tot cas, per la responsable tècnica del procés els resultats aconseguits per mitjà de les enquestes i la web “corroboren els debats del taller”.
Salvador Matas, portaveu de l’equip redactor del POUM, va explicar com s’han traslladat les propostes ciutadanes al document d’Avanç de Pla, que es portarà properament a aprovació al Ple. L’arquitecte va presentar les alternatives proposades per recollir els suggeriments ciutadans de recuperar la travessia de la C-31 com a via urbana. “És difícil eliminar-la, però se li poden fer coses per disminuir el trànsit, especialment el pesat, i per millorar la relació entre els dos costats”, explica Matas. Entre les opcions plantejades hi ha la reserva del vial paral•lel a l’autopista, tot i que el Govern apostarà per “negociar la supressió del peatge de Cubelles”. La construcció de nous vials de distribució del trànsit pel municipi i la reurbanització de la C-31 al pas per el municipi completaran la proposta.
Les alternatives a la ubicació de la Central Tèrmica, per si l’opció de la supressió de l’activitat quedés definitivament descartada, també es contemplen al document. “S’aposta per traslladar l’activitat per sobre l’autopista, on actualment hi ha els dipòsits de combustible de la Central”, va anunciar el redactor. També des del punt de vista mediambiental, la recuperació de l’espai del riu Foix, “com a eix vertebrador”, és un punt cabdal. “Recuperar els marges, crear zones verdes i equipaments al voltant, camins per passejar i anar en bicicleta i tenir-lo present des del poble”, són les mesures indicades a l’Avanç. La manca d’equipaments també centra les preocupacions ciutadanes. El document recollirà una àmplia reserva de zones d’equipaments “perquè després la població decideixi on els posa”. Per garantir aquesta suficiència d’espais, tots els nous sectors residencials contemplaran zones verdes i equipaments i es fomentaran “els usos de les plantes baixes per a comerços i tallers compatibles amb l’habitatge” perquè els carrers “tinguin més vida guanyant cohesió i identitat de poble”. A més, segons Matas, la creació d’aquests possibles nous barris estaran “temporalitzats en el temps” per evitar “els creixements forts que costen absorbir”.
Tots els representants del Govern van “agrair la participació de la ciutadania”. Sobre el model de municipi, l’Alcaldessa Maria Lluïsa Romero vol “un poble on viure”, i això vol dir “generar llocs de treball perquè el màxim de persones puguin treballar aquí”. Sobre els aspectes destacats del debat ciutadà va referir-se a “l’anella oberta del Foix”, premiant les persones per davant dels vehicles mitjançant “la creació de zones per passejar i anar amb bicicleta”. La manca d’equipaments és una problemàtica per al Govern, perquè “tenim molts al Clot del Bassó, Mota de Sant Pere i Residencial Les Salines, però pocs a l’Eixample i al nucli antic”.
Joan Albet, primer tinent d’Alcalde, també defensa “l’equilibri entre els llocs de treball i els habitants” i aposta perquè el POUM aposti per generar llocs de treball que ens permetin “viure i treballar a Cubelles”. Per al segon tinent d’Alcalde, Joan Serra, “haurem de pensar en descentralitzar serveis i equipaments pels barris, per ajudar a la seva cohesió”. Finalment, Miguel Ángel López, regidor d’Urbanisme, espera “liderar un procés per redactar un document en el que tothom se senti representat” i va anunciar que “s’apostarà pel civisme dintre del document definitiu”, responent a la petició d’una tercera part de les opinions.
Èxit del procés de participació ciutadanaGairebé 400 persones han pres part del procés participatiu obert per l’Ajuntament de Cubelles sobre la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Deixant de banda els aspectes tècnics, el regidor de Participació Ciutadana, Xavier Grau, ha destacat “el canvi en el model de pressa de decisions” que ha representat el procés, un “compromís fonamental d’aquesta legislatura”. Xavier Grau reconeix que l’aposta per un alt nivell de participació en un tema complex com la revisió del POUM va iniciar-se “amb cautela”, però destaca que “marca un precedent important que transformarà la forma d’adoptar les decisions de futurs governs municipals”.
La participació de la ciutadania no només s’ha concretat en la intervenció als tallers, sinó també a través de la resposta a l’enquesta electrònica a la web del procés i la recollida a les oficines de l’OPIC. Mitjançant tots aquests canals, s’han recollit 360 intervencions, de les quals el regidor destaca “les 128 de dones, les 30 de gent gran, 15 de joves i 13 d’infants”. Això significa que “la campanya ha arribat a la ciutadania i ha tingut ressò”. A més, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i els professionals implicats en el procés “ens ha felicitat pel nivell de participació”.
El futur de la Tèrmica i el sostre de població exemples del debat Per exemplaritzar la importància del procés, Grau es va referir als micròfons de Ràdio Cubelles a alguns dels temes de debat que més ha interessat a la ciutadania. “Del debat sobre la Tèrmica estic content, perquè s’ha aconseguit que el deixi de ser tabú i un motiu de confrontació ciutadana”, explica el regidor. Altres temes com el sostre de la població, que “tothom a coincidit en fer una aposta per fixar un sostre demogràfic no superior als 25.000 – 30.000 habitants”, i a les opcions per resoldre el problema de la C-31 al seu pas per Cubelles, són exemple de l’alt nivell del debat ciutadà.