Vive y deja vivir

Vive y deja vivir
El Mundo mi hogar.

diumenge, 11 de maig del 2014

La mida si que importa en política.


El pes polític dels municipis, es mesura per la possibilitat de treure una  quantitat de vots els quals poden ajudar als partits a aconseguir més o menys escons, i en conseqüència aconseguir més o menys estaments supramunicipals, com ara Parlament, Diputacions, Consells Comarcals Ajuntaments, etc.   

Fruit d’aquest pes, les direccions d’aquests partits polítics decideixen si castigar o premiar durant la legislatura aquell municipi, i de retruc, es transforma en prioritat o no en Seu Parlamentaria, per el partit en qüestió, la qual pren diverses formes per ser discutida o debatuda. Pot ser una moció,  una proposició no de Llei, una proposta de resolució, en forma de pregunta, un control al govern, etc. I últimament també es presenten propostes als Parlaments fruit de presentació de signatures dels ciutadans. Iniciativa Legislativa Popular, una ILP.

Tots aquests noms son maneres de portar al parlament la demanda de qualsevol municipi petit o gran i que per el seu municipi normalment és la prioritat número u, ara, un altre cosa és que el partit en qüestió presenti aquesta prioritat d’un municipi per ser guanyada o merament per fer política.  

Posaré exemples perquè ens entenguem. A Cubelles, al llarg dels últims setanta anys ha tingut moltes prioritats, començant per la Tèrmica, la continuïtat de la circumval·lació de Vilanova C-31, la qual desemboca a Cubelles, el desplaçament més a la muntanya de l’Autopista Pau Casals al seu pas per Cubelles etc.  

Totes aquestes infraestructures han tingut defensors i detractors però mai s’ha aconseguit res políticament, d’aquells que en principi les seves reivindicacions eren en defensa del municipi. Primer per tenir a Cubelles molts anys un govern independent, que no independentista, el qual la seva força no anava més enllà que la del seu propi municipi; això vol dir que per no tenir, només tenia el pes necessari per donar més o menys representants tan sols a un estament supramunicipal, al Consell Comarcal del Garraf, el qual és com el seu nom indica, Comarcal.

Sé que les comparacions sempre solen ser odioses, però no sé altre manera millor de poder definir el que duran els dotze anys que he dedicat a la política, he constatat i estic segur que molts lligaran caps i es desfaran moltes incògnites. Vilanova ha aconseguit dues infraestructures que el nostre municipi n’està patint les conseqüències. Primer, una autopista gratuïta, el seu pas per el seu municipi, i un cinturo per treure trànsit de dintre de la seva població, però que desemboca a Cubelles, em refereixo a la C-31. això ho ha aconseguit fruit del seu pes polític.

Aquests fets son indicadors de que quan Vilanova demanava al govern de la Generalitat quelcom per el seu municipi, sempre ho ha fet pensant només amb ell, mai ho ha defensat com a capital de Comarca. Per tant, si que la mida del municipi en política es important, ja que el pes polític  que té Vilanova per ella sola li permet obtenir redit polític per els seus vilatans.  

Encara recordo aquell temps que Vilanova aconseguia del Departament d’Ensenyament un nou institut més del que ja tenia, amb la ràtio que li donaven els alumnes del municipi de cubelles, atès que a Cubelles, els nois i noies tenien que marxar del seu municipi per manca d’institut i mentrestant, Cubelles surtin al carrer fent manifestacions per aconseguir el primer institut. I com aquesta n’explicaria  moltes d’altres.

Soc conscient de la dita que diu que, el peix gros es menja el petit, i en política encara és més real, però caram, també les persones dirigents locals i comarcals i tenen molt a veure, depenent de la seva sensibilitat per defensar la comarca, però be, així ens va, cada un escombra cap a casa seva, i alguns altres no tenen ni granera per poder escombrar.

Lligant aquests exemples no m’agradaria treure la il·lusió d’aquells que han vist aquests dies aprovar al Parlament de Catalunya els acords que també varen ser aprovats en cada Ajuntament, afectat que han demanat la descatalogació de la Carretera C-31 com a via de la xarxa bàsica de carreteres de Catalunya al seu pas per l’àmbit Penedès. El que no puc entendre es com es defineix i que avarca aquest àmbit, com a Comarca Penedès, Vegueria, Gran Penedès, et.. i altres noms que amb el temps han sorgit, com els de Cubelles i Cunit, el Penedès Marítim.. El que no tinc cap dubte es que l’aprovació de la proposta en el Parlament no serà executada per part del que avui ens governa a Catalunya, atès que el seu vot en el Parlament va ser encontra.

Que vull dir amb tot això? Vull dir que mentre en política no hi hagi més coherència amb el que es vota als Plens dels Ajuntaments i el que es vota desprès al Parlament, no ens poden demanar als ciutadans més implicació, si el mateix grup vota la mateixa proposta diferent en un lloc que l’altre, sense que els hi pugin els colors. En el fons aquest és el raonament de tot plegat, que la mida en política si importa i els de CIU avui per avui son els que la tenen més grossa. No sigueu mal pensats, em refereixo a la responsabilitat de governar i legislar Catalunya, no em refereixo a res més. Salut.
J.Coch.
Maig del 2014.