Ja hem començat a
caminar per aquest any 2015 amb un peu més aviat insegur pel que fa a la
independència de Catalunya. Ara, en aquest moment, a totes les cuines dels
partits sense excepció s’està pensant en quin plat elaborar per oferir i
entusiasmar la gent del nostre país per tal que apostin pel millor equip cuiner.
Crec que, per molt
que aquests equips s’esforcin en la guarnició, els hi serà difícil entusiasmar
els seus propis clients, encara que segur que hi esmerçaran molts esforços. A
les cuines catalanes hi destacaran els ingredients de proximitat, el que segur
que no hi mancarà és l’independent, en major o menor textura.
Altres s’esforçaran
a preparar un plat amb regust del passat, amb un aroma un tant florit, mirant
de ser conservadors i no perdre aquell plat centralitzat que, per a aquests, és
el millor i que tants bons resultats els ha donat a tots els espanyols. Bé!, diguem
que hi ha gustos per tots.
Però, vet aquí, que
els que han d’elaborar primer les cartes per servir més aviat el plat a taula són
els municipis de Catalunya. Això, si el gran xef català no proposa avançar les
eleccions plebiscitàries. És per això que són les petites -i no tant petites-
cuines dels pobles i ciutats de Catalunya les que han de recórrer a l’enginy
per poder servir el millor per als seus comensals. Difícil ho tenen per la seva
gran dificultat per aconseguir els recursos bàsics per fer front a les
necessitats a les que bona part dels seus comensals han de fer front.
El temps que tenen
els municipis per a l’elaboració d’una carta renovada però sense poder deixar encara
la que tenen actualment al menú, és de quatre mesos mal comptats. Personalment,
crec que és temps suficient si els equips de les cuines han sabut prendre nota
al llarg d’aquest ja emblemàtic i històric 2014.
Tothom sap, i crec
que és conscient, que per a l’elaboració de la nova carta no hi ha suficients
recursos per incloure tot allò que el poble demanda. Però, caram, crec que alguna
cosa no va bé quant, després de tantes retallades, encara hi ha més deute públic.
Penso que molts xefs de les principals cuines espanyoles i catalanes no s’han
aplicat les retallades i fan servir els recursos per allò que més els convé.
Castigar el poble per haver viscut per sobre de les seves possibilitats, quina
barra!
Espero que aquells
nous dirigents dels equips d’aquests cuines, responsables d’elaborar nous plats
per als pròxims quatre anys, siguin imaginatius però, a la vegada, realistes;
que utilitzin ingredients autèntics i no ficticis perquè tots aquells que podem
llegir les noves propostes les entenguem. Espero que no facin servir massa l’alta
cuina, sofisticada, aquella que els que no la necessitem també puguem trobar
gustos, textures i poques floritures, només les bàsiques, per no ser massa
convencionals.
Uns dels propòsits
que vaig fer-me en aquest nou any va ser el de mirar d’incloure en cada un dels
escrits unes propostes dirigides als ciutadans. Està clar que segurament moltes
aniran molt dirigides al meu municipi, Cubelles, i espero que siguin ben
acollides per aquells que creguin que les poden incloure dins l’elaboració de la
seva carta.
Sóc conscient que
no seran recollides literalment, però ja fa molt de temps que he descobert que
hi ha moltes maneres de fer política i que la millor és no tenir cap lligam amb
cap formació. Aquesta opció fa que puguis dir i plasmar les coses tal com les
penses, sense haver de buscar l’expressió adequada i en consonància amb aquella
estructura amb què estàs vinculat.
Tots sabem que no
tot allò que reflecteixen les cartes que es fabriquen és bo per a tothom ni tot
és dolent. Sempre hi ha una cosa o altra dintre que és bona per a algun ciutadà/na.
Per això crec que la millor via és fer propostes públiques i que cada un dels
equips agafi la part que més els convingui en funció de la seva ideologia, però
evidentment sabent don vénen i deduint, per tant, a quina part de la població
anirà millor.
Molt bon any i que
aquest 2015 porti a tothom allò que desitgem per a nosaltres mateixos.
Salut.
J. Coch.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada