Vive y deja vivir

Vive y deja vivir
El Mundo mi hogar.

dijous, 22 de gener del 2009

El port esportiu de Cubelles.


De moment, un desig.

Hi ha persones a Cubelles que quan els hi parles del passat i els hi expliques el perquè d’alguns temes que no han avançat et comenten que això està molt bé, però que cal mirar endavant i oblidar el passat ja que no porta enlloc i bla, bla, bla....

Per contra, jo penso que la història sempre s’ha de tenir present, que cal valorar-la per allò que ens ha aportat de bo i de no tan bo. I, sobretot, l’hem de tenir en compte per no tornar a caure en aquells errors que han suposat un greuge per als ciutadans/es del nostre municipi.

Sembla ser que el port esportiu de Cubelles torna a fer un altre pas endavant. De moment petit, tímid i poc eficient, ja que no inclou un pla que ens garanteixi el bon funcionament del seu entorn, ni té en compte el Club Marítim. Ens quedarem, doncs, sense Club Marítim? Ja va venir de poc quan va entrar en vigor la Llei de Costes, tot generant un problema que es pot eternitzar atès que el Club Marítim incompleix aquesta Llei.

Fent historia comprovem que venim parlant d’un port per a Cubelles des de l’any 1974, quan l’Ajuntament i la societat TERBESA (Tèrmiques del Besòs SA) van subscriure un contracte perquè l’empresa pogués construir la Central Tèrmica del Foix, condicionant l’acord al desenvolupament d’una dàrsena esportiva que posteriorment passaria a ser propietat de la corporació municipal.

L’any 1978, la Direcció General de Ports atorgà per un període de 30 anys la concessió d’una dàrsena a Tèrmiques del Besòs, que seria la responsable de les obres de presa i desguàs d’aigües.

L’any 1990, l’Ajuntament encarregà a l’enginyer Francisco Izquierdo el projecte de dàrsena esportiva que després hauria de pagar TERBESA. Aleshores, la contractació d’un professional extern a càrrec de les arques municipals era un fet usual ja que el consistori no comptava amb un equip tècnic capacitat.

Curiosament l’any 1996, sis anys després i amb l’estudi ja redactat, va ser el propi Ajuntament qui va signar un conveni amb TERBESA segons el qual es comprometia a no desenvolupar cap projecte de dàrsena durant quinze anys a canvi, això sí, d’una remuneració econòmica. Aquest conveni, a més, alliberava la societat de la seva obligació d’executar les obres.

Alguna persona de diferents governs d’abans, després i d’ara, ha explicat al poble el perquè d’aquesta decisió. D’altres, però, ens preguntem: per què aquella paralització de 15 anys d’un projecte tan valuós per a la revaloració del municipi i de tot aquell sector? Com és que un projecte que paga el nostre consistori, sis anys després, mitjançant un conveni firmat per les dues parts, deixa sense efecte la construcció del port? No ho sabrem mai. En aquell Ple de 1996 alguns regidors varem votar en contra d’aquesta decisió del govern d’aleshores, format per l’Entesa per Cubelles-FIC i el PP.

Tots sabem amb quines infraestructures, serveis i millores s’oferien habitatges a tot aquell sector. Es venien amb un port de més de 500 amarratges, amb hotels i amb la seguretat que la Tèrmica aniria a fora. Això ho vaig comprovar personalment amb un company amb qui varem obtenir de primera mà aquesta versió idíl·lica per part dels venedors.

El que ningú explicava als compradors és que el projecte del port estava desat en un calaix i que la Central Tèrmica continuaria o seria substituïda per una altra de cicle combinat. No ho varen explicar ni els promotors ni aquells que per diners varen firmar un conveni de paralització d’un port tan necessari per al desenvolupament del nostre municipi. També esperen resposta aquells que fa uns anys varen fer una important inversió comprant els locals per poder-los explotar com a bars, restaurants, frànkfurts i espais d’oci nocturn. Aquestes persones que varen fer cas d’unes veritats a mitges per alguns interessats podran aguantar aquesta despesa esperant el port esportiu? Feina rai!

Jordi Coch.


21-01-09.