Vive y deja vivir

Vive y deja vivir
El Mundo mi hogar.

divendres, 11 de juny del 2010

Passat, present i futur de Cubelles: La història es repeteix


Tot apunta que Cubelles està estancada en el temps: quan sembla que en tres anys avancem deu passes, en un dia en retrocedim quatre i en una setmana tornem al 2006.

Aquest vaivé fa que sembli que en el nostre poble el temps no hagi passat, atès que tornem a caure en els mateixos errors que políticament es van cometre un any abans de les eleccions del 2007.

No em refereixo als encerts i/o desencerts de les decisions dels grups al govern, que ho podria fer, sinó que faré esment a tots els esdeveniments dels grups polítics a un any vista dels comicis municipals i que afecten molt el nostre poble.

Això no obstant, també m’atreviré a fer un diagnòstic de futur ja que tornarem a tenir el mateix cartell electoral amb els mateixos caps de llista. Val a dir que cap d’ells és el meu, tal com ja ho he demostrat amb la decisió pressa quan ICV va designar la seva cap de llista. Quina il·lusió per als cubellencs!! Què engrescador!! Com anima això a participar a les urnes!!

Abans de les eleccions del 2007, l’Entesa va fer fora els dos socis de govern, PSC i ERC. Ara, tres anys després, els socialistes fan fora CDC i UDC. No cal buscar-ne els culpables, sinó que ara cal cercar solucions a un fet que no té retorn: l’expulsió de quatre regidors que donaven una majoria al govern, no estable, això és cert, però majoria al cap i la fi.

I ara que?, pregunta tothom. Doncs ara res, tots als seus respectius llocs. Cinc regidors governaran en minoria i tota la resta es mantindrà a l’oposició. Els assumptes seran aprovats per comissió de govern i per decrets d’alcaldia, ja que legal i competencialment, un alcalde/sa posseeix molt de poder. Ah, i els plens se celebraran cada tres mesos, com a l’època d’en Vidal. Els pressupostos 2011, prorrogats i avall que fa baixada, i tota la resta de regidors ens conformarem amb el dret a la rabieta.

Confessaré públicament una cosa, estava convençut que el 2011 tindríem instaurada una sociovergencia que duraria unes quantes legislatures, però els esdeveniments dels últims dies m’ha trencat tots els esquemes.

Cubelles ja deu saber que alguns dels caps de cartell per al 2011 ja s’han postulat. ERC, el mateix. ICV, la mateixa, i els que encara no han sortit, crec que tornaran a ser els mateixos. Queda, per tant, molt poc a dir i gairebé res per descobrir sobre com es podran arribar a entendre entre ells. Són els mateixos que s’acusen de prevaricar, manipular, mentir, etc... Ja em direu. Cubelles!!, encara n’has de veure de més fortes.

Per últim, faré un retrat de com veig les eleccions 2011.

Començaré pels grups més petits. L’Entesa i ICb, si es presenten, no sortiran. A ERC li tornarà a anar d’un pèl per obtenir un regidor. Per tant, aquests tres escons que no sortiran –s’ha de sumar el del Grup no adscrit- aniran un per al PSC, un a CiU i un altre al PP.

ICV es quedarà amb els que té ara, tres. Repetir cartell i no fer els mateixos deures que a la legislatura passada serà castigat. La gent de Cubelles no li tornarà a donar la mateixa confiança que al 2007. Tan de bo m’equivoqui pel bé dels meus excompanys polítics, però ho dic tal com ho penso.

El que políticament li podria anar bé a Cubelles és que dels set partits que hi ha actualment al consistori, finalment en quedessin quatre. Això permetria guanyar més regidors als grups majoritaris, que són els que més es beneficien del creixement del municipi, procedent, principalment, de la tercera corona.

Algú malintencionat pot pensar que podria estar encontra de la diversitat de pensament i de l’acció política. No és això, ni molt menys. El que realment desitjo, com tota persona que viu a Cubelles, és una major estabilitat política que permeti anar amb tranquil·litat per la comarca sense que el poble no sigui mofa recorrent pel mal ambient existent entre els representants dels grups politics.

Per acabar, no especularé sobre el govern que tindrà Cubelles el 2011, no serè tan agosarat. El que és segur és que no l’erraré gaire pel que fa els regidors que sumarà cada grup polític. CiU 5, PSC 5, PPC 3, ICV 3 i ERC 1. La composició de regidors de cada grup farà complicada la consecució de qualsevol pacte, del que no hi ha dubte és que el caràcter dels principals caps de llista farà impossible que s’entenguin durant quatre anys. Per què? Doncs perquè sortiran els fantasmes del passat.

Són aquests fantasmes que han de desaparèixer de la política ja que, mentre hi siguin, Cubelles mai podrà acabar una legislatura. Ho sento amics, jo ja he donat el primer pas i, com jo, l’haurien d’haver fet molts d’altres. Fins i tot amb més motius, malgrat que segueixen aferrats a les seves butaques i es permeten el luxe d’apel·lar a la il·lusió, a les ganes, al compromís amb el poble i bla, bla, bla... Tot xerrameca pensant en el benefici d’obtenir un sou per a quatre anys més, sense suar la samarreta i, lògicament, pagant el poble.

Salut.