Vive y deja vivir

Vive y deja vivir
El Mundo mi hogar.

dilluns, 13 de gener del 2014

Tenim habitatges propietat dels bancs al Garraf?
 
En primer lloc, desitjar un 2014 ple de solucions als problemes que hi ha en aquest país i que han creat els polítics i banquers. Sé que és un desig gairebé impossible de complir, però almenys que no sigui tan nefast com el que hem passat.

En molts dels meus articles he comentat diverses vegades el problema que resulta tenir habitatges buits per a un municipi. Encara que ningú hi visqui, els ajuntaments tenen l’obligació d’oferir tots els serveis imprescindibles i encarregar-se’n del seu manteniment.

Però la pregunta que sempre m’he fet és qui paga els impostos pertinents d’aquests immobles? Si en un carrer hi ha un bloc de pisos que no està habitat o només ho fa en un 50%, els serveis d’enllumenat, neteja i similars no es deixa de fer o es redueix a la meitat. Es fa com a la resta de carrers, sense variacions, malgrat que a l’hora de recaptar taxes i/o impostos sí que hi ha diferències. Com a ciutadà que paga els seus impostos, doncs, no vull que part d’aquests es destinin a sufragar aquells serveis que altres propietaris no estan pagant.

Últimament tenim un nou model de propietari d’habitatges, els bancs, que, en un afany d’usura, s’han hagut de quedar tots els habitatges dels constructors que no han pogut tornar el crèdit que varen demanar a la seva entitat financera per construir-los. Així mateix, també s’estan quedant amb aquells que poden desnonar, com ara famílies que el van adquirir per viure i no pas per a especular. Són corporacions sense ànima, ni escrúpols, sense miraments per fotre’t fora de casa i vendre’t preferents. Són els mateixos carronyaires amb diferents noms.

Dit això, entendreu que aplaudeixi aquells ajuntaments que han pres una determinació justa, raonable i raonada per corregir una injustícia que permetia que una empresa que construís un bloc d’habitatges no pagués els seus corresponents impostos i taxes fins que tingués un propietari hipotecat.

Fa uns dies, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va presentar una proposta a tots els ajuntaments que en el seu municipi tinguin pisos buits propietat dels bancs per tal que puguin ser multats per tenir-los desocupats. Recordo que al principi d’aquesta legislatura, el grup del PP, responsable de la cartera d’Habitatge al govern de l’Ajuntament de Cubelles, va fer pública aquesta iniciativa. Tanmateix, suposo que després de la seva expulsió aquesta proposta deu haver quedat desada en un calaix. La pregunta que molts ens fem és per què no avança per aquest camí el govern de Cubelles? Per què hem de pagar els serveis que es donen en aquests blocs de pisos buits existents al nostre municipi? Proposo als grups de l’Ajuntament de Cubelles, i d’altres de Catalunya, que presentin mocions al respecte als seus plens i que les aprovin.

El model de moció municipal que ha presentat la plataforma pretén recuperar per la via legal aquells pisos que estan desocupats de manera no justificada, propietat d'entitats bancàries, per posar-los al servei de la ciutadania. Els ajuntaments, doncs, han d'intervenir aprofitant la llei de la vivenda catalana, que permet sancionar els bancs que acumulen pisos buits de manera injustificable.

És impossible que de bona fe i sense pressió social i ciutadana els bancs cedeixin els seus pisos buits a la població, és per això que cal que els ajuntaments i les comunitats autònomes es posicionin i decideixin si governen per a la gent i en pro de les seves necessitats o si, en canvi, són còmplices de les entitats financeres.

Actuant d’aquesta manera hi guanyaria tothom i segur que baixarien els desnonaments ja que si tenir un habitatge buit suposa un cost econòmic per al banc, possiblement s’ho rumiaria una mica, no?  Segons les últimes dades del poder judicial, a Espanya hi ha actualment 3,5 milions de vivendes buides, de les quals es calcula que 800.000 són propietat d'entitats financeres.

Ara resulta que la Generalitat també s’ha pronunciat al respecte i diu que aplicarà una taxa als bancs que tinguin pisos buits de manera que penalitzarà molt més les entitats que en tinguin molts que les que en tinguin pocs, segons ha anunciat recentment el secretari d’Habitatge del Govern.

Per finalitzar, voldria afegir una cosa respecte a l’aplicació de l’esmentada taxa. Enlloc diu que els ingressos recaptats repercuteixin en els municipis on hi ha els pisos buits, de manera que dono per descomptat que acabarà a les arques de la Generalitat. Governants de municipis, no deixeu passar aquesta oportunitat de fer política social i agafeu el brau per les banyes. Feu que els diners siguin per als municipis que han d’aportar solucions a les persones que no tenen sostre, no deixeu que la Generalitat sigui el vostre banquer en aquest tema. Jo no ho faria.

Jordi Coch.

Gener del 2014.